DNA-haplotypescreening bij het fokken van honden
Het is algemeen bekend dat kampioenen in de keuringsring niet noodzakelijkerwijs kampioensnakomelingen voortbrengen. Maar ook een weloverwogen keuze van reuen voor de fokteef in huis kan leiden tot gezondheidsproblemen bij de nakomelingen.
Maar waarom is dat zo?
Als u let op een lage inteeltcoëfficiënt (minder dan 5%) en een hoge voorouderlijke verliescoëfficiënt (meer dan 85% in 5 generaties, het is optimaal om 12 generaties te beschouwen) voor uw puppy’s, bent u al op de goede weg. Aangezien stambomen in het verleden vaak onvolledig waren en de ene of de andere stamboom niet overeenkomt met de waarheid, is de op stamboom gebaseerde inteeltcoëfficiënt niet correct.
Het is ook belangrijk om te weten dat het hele nest niet dezelfde inteeltcoëfficiënt kan hebben!
Voorbeeld: Je neemt 10 dobbelstenen en gooit ze over de tafel. Ik tel de getallen op die ik nu van elke kubus heb gekregen. De getallen zijn niet het zelfde de volgende keer dat je de dobbelstenen over de tafel gooit! Als ik aanneem dat er 10 pups in mijn nest zitten en ik gooi 10 keer heb ik altijd andere nummers. Met genen is het net zo!
Ze worden voor elke pup opnieuw geschud. De helft van de vader en de andere helft van de moeder en vele honderdduizenden keren wanneer het in de baarmoeder wordt gevormd. Deze mengeling creëert de zeer persoonlijke inteeltcoëfficiënt van de hond.
Maar zelfs genetisch perfecte honden met een goede genetische diversiteit kunnen voor verrassingen zorgen met een „verkeerde“ partner.
Wanneer de genen van beide ouders gewoon niet bij elkaar passen.
Als de ouders allebei dezelfde „slechte genen“ op hetzelfde chromosoom hebben, kan dit gezondheidsproblemen aan het licht brengen bij de nakomelingen van die paring.
Bij de zogenaamde DNA haplotype screening wordt het complete DNA van de hond gecontroleerd om later met behulp van de Mate Select Tool de beste partners te bepalen.
Het is bijvoorbeeld duidelijk in nesten met HD-vrije ouders die geen enkele HD A-A-nakomeling voortbrachten dat dit geen garantie is. Verdere problemen kunnen voortkomen uit een ongeschikte partnerkeuze…
* Auto-immuunziekten
* Immuunsysteem hoe goed het werkt bij ziektes
* Levensduur
* Vruchtbaarheid / spermakwaliteit
* Stofwisselingsziekten
* Allergieën
Hoe weet ik wie bij elkaar past?
Als beide ouders een haplotype-screening hebben ondergaan, worden alle overeenkomende partners in de Boerboel International Database in een gemakkelijk te begrijpen overzicht vermeld.
Correct interpreteren van de waarde van genetische diversiteit (genetische inteeltcoëfficiënt).
Een hond met een lage inteeltwaarde, als voorbeeld nemen we hier 13,94%, is gebaat bij een goede genencombinatie. Wanneer gepaard met een partner die ook een lage inteeltcoëfficiënt heeft bereikt, bijvoorbeeld 15,02%, zullen de nakomelingen niet noodzakelijkerwijs goede genetische waarden hebben.
Als beide partners genetisch erg op elkaar lijken, zijn ze ondanks hun eigen goede waarden geen topcombinatie en zullen de nakomelingen genetisch niet divers zijn!
Dus gebruik voor iedere combinatie van te voren het Mate Select Tool